• Сребърен медальон Розетата от Плиска 7238

Сребърен медальон Розетата от Плиска 7238

Наличност:
В наличност
Модел:
7238
Цена
115.00лв.

Описание

Розетата от Плиска е средновековен български бронзов артефакт, намерен в старата столица Плиска през 1961 година. Датирана е в периода VII–IX век. Розетата представлява медальон, изобразяващ седемлъчева звезда с изсечени на всеки лъч по два прабългарски рунически знака и халкичка за окачване.

На гърба на медальона е изсечен прабългарският езически знак IYI, който, според Рашо Рашев продължава за около век да се използва и след християнизирането на българите като символ, равностоен на кръста.

 • Диаметър: 40 мм
 • Грамаж: 12,50 гр

Предлагаме ви още един вариант на сребърен медальон Розетата от Плиска – по-голям и още по-забележим. С този накит ще предизвикате любопитството на околните, защото е очевидно, че става въпрос за древен езически знак. Моделът е с диаметър 40мм и тежи 12.5гр. Към него можете да добавите стилен сребърен синджир, така че да бъде готов за поднасяне, в случай че го купувате за подарък.

Артефакт, претворен в дързък и забележителен накит

За разлика от класическите медальони, при Розетата имаме необичайна форма и орнаменти. Орнаментите са във вид на рунически знаци, изсечени върху всеки лъч на седемлъчевата звезда. Броят на лъчите има огромно значение. Според археолози и историци, седем лъчевата звезда се свързва с познанията на древните българи, които за времето си са били доста ограничени.

Медальонът за тях е бил символ на седемте дни от седмицата, на седемте планети и на седем сияйни богове, застъпени в езическата религия и култура. Представителите на научните среди у нас са обединени около теорията, че бронзовата розета е била използвана за гадаене. Каквото и да е било първоначалното ѝ предназначение, днес загадъчната Розета се използва като стилно дамско украшение, пресътворено от нашите майстори бижутери.

Изгодна цена за масивно бижу, с което ще се откроите в тълпата

Предлагаме ви сребърният медальон Розетата от Плиска в по-масивен вариант на изключително изгодна цена. Нека подчертаем, че това е уникален артефакт, който нашите майстори бижутери са пресъздали до най-малкия детайл изцяло ръчно. При създаването на бижуто са вложени много усилия и творчески ентусиазъм, което си личи по резултата.

За изработката използвахме отново висококачествено класическо сребро проба 925. Умишлено сме изработили отделни елементи в по-тъмен цвят, за да създадем впечатлението за античност. С времето и употребата бижуто ви ще придобие още по-автентична визия, което ще го превърне в истински ювелирен артефакт. Определено ще се отличите в тълпата, носейки сребърната Розета.

Изделието ще ви бъде доставено заедно със сертификат за произход и качество.

Вижте още:

 • 60-Дневна политика за връщане

  Ако не сте доволни от избора си, върнете продукта в оригинално състояние в рамките на 60 дни, като попълните електронната форма за връщане.

 • 60-Дневна политика за преоразмеряване

  Бижутерия Паладиум дава пълна гаранция за качеството на своите продукти и напълно безплатно ще ви съдейства с преоразмеряване на пръстен в рамките на 60 дни от получаването.

 • Материалите не предизвикват алергии

  Бижутерия Паладиум работи само с благородни метали – злато 14 карата пр.585 и сребро пр.925. Качествените метали и камъни, използвани в нашето производство, не предизвикват алергии.

 • Експресна доставка с преглед и тест

  Бижутерия Паладиум ще изработи желаното от Вас бижу в най-кратки срокове.Също така предлагаме безплатна доставка до офис на Еконт за всички поръчки над 100 лв.

 • Сертификати за автентичност

  Бижутерия Паладиум е вписана в публичния регистър на Министерство на Финансите като фирма по добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях. Нашите бижутата се маркират в НАП с държавен щемпел с предвидените в закона маркировки,   веднага след като ги произведем, което е гаранция за техния произход и автентичност. Продуктите в този сайт не са преработени употребявани бижута и отговарят на всички законови изисквания.. Всяка поръчка е със сертификат и придружена от съответния фискален документ.

 • Дългогодишен опит

  Въпреки успехите, ние не се главозамайваме и нашата основна цел остава не търговията, а дизайнът и производството на красиви, качествени и стилни бижута, защото това е, което ние можем най-добре. Именно тази наша силна страна откриха много от най-известните магазини за бижута в Европа и днес ние произвеждаме за редица именити марки. Нашите бижута са гаранция за качествена и добра инвестиция.

 • Висококачествено обслужване

  Екипът на Бижутерия Паладиум с удоволствие ще ви помогне в избора на бижу. Всяко едно бижу се изработва ръчно с много старание и любов  и е само по себе си уникално. Нашите отлично подготвени майстори-бижутери работят за създаването на Вашето мечтано бижу.

 • Директно от източника

  Фирма “Паладиум” е основана в Пловдив през 1991 год. от майстор моделиер Иван Вангов. Инспириран от идеята да предложи на клиентите си бижута с уникален дизайн, стил и качество. Ние сме производители и цените ни често са по-ниски дори и от цените на подобни продукти от неблагородни метали. Бижутата, произведени от фирма Паладиум са модерни, съобразени с всички последни модни тенденции.

Може да харесате и: