Златни пръстени

 • Цена
  лв. - лв.
 • Тип
  0
  0
  0
  0
  0
 • Подходящо за
  0
 • Материал
  0
 • Събития
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
 • Размер
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Ние от Бижутерия Паладиум смятаме, че имаме пълното основание да се гордеем с богатата си колекция от златни пръстени. Този вид ювелирни изделия са сред най-често носените както от дамите, така и от господата. Погрижили сме се да предложим максимално разнообразие от дизайни. Тук ще намерите класически варианти на пръстена, а също и модели, отговарящи на най-актуалните трендове в момента.

Конструкция на пръстена – какво представлява?

Едва ли ще срещнете непрофесионалист, който знае как се наричат отделните детайли на пръстена. Можем да се възхитим на едно изящно бижу и без да познаваме в детайли неговата структура, но понякога допълнителните знания не биха били излишни. Познаването на съставните части ще ви помогне при избора на златен пръстен, особено ако разговаряте с дизайнер, който трябва да го изработи по поръчка.

Пръстените се състоят от следните детайли:

Ствол

Стволът е всъщност самото колело, което обгръща пръста от всичките му страни. Понякога това е единствената част, която съставлява изделието. Халките, които младоженците си разменят при сключване на брак, са именно базовата конструкция на този вид ювелирни изделия. Външната част на ствола може да е с различна изработка – гладко полирана, матирана, текстурирана, инкрустирана с камъни или диамантено шлифована.

Размерът на пръстена, това е диаметърът на халката. Стандартните размери варират от 14 до 24мм, като всеки размер е по-голям от предходния с 0.5мм. Стволът на повечето пръстени от злато е монолитен/безшевен. Този модел се получава, когато пръстенът се изработва чрез отливка или чрез изрязване от тръба.

Друг вариант е запояването на двата края на халката, който е по-малко надежден метод. Стволът може да се изработи от една или повече златни сплави. Вторият вариант се прави най-често от класическо жълто и бяло злато и се среща под наименованията: комбиниран, двуцветен или биколор. По никакъв начин не може да наречем комбинираните модели евтини златни пръстени.

Ширина и дебелина на ствола

Ширината на ствола на пръстена се измерва от горния до долния ръб на халката. При брачните модели ширината е абсолютно еднаква при цялата обиколка на пръстена. Ширината се дели на три категории: тесни - до 4 мм; средни - 4-6 мм; широки - по-широка от 6 мм. При останалите видове златни пръстени – дамски и мъжки – ширината може да варира по продължение на обиколката.

Параметрите на дебелината, като правило, се движат в диапазона 0,8-3 mm. Подобно на ширината, дебелината на халката може да има променливи размери, в който случай стволът се нарича сложен. Често тя е по-тънка отстрани, удебелена към централната част. Това позволява да се спести благороден метал, осигурява комфорт при носене, освен това може да бъде дизайнерски прийом.

Надеждността на пръстена зависи от дебелината на ствола. Златото може да се разточи на много тънък слой. Избирайки модел с тънка окръжност, спестявате пари, но губите качество. Доста бързо пръстенът ще се огъне и деформира, което е особено неприятно, когато става дума за брачна халка.

Сечение на ствола (профил) и Връх

Напречното сечение на пръстена, това е формата на ръба в разрез, образуван от външната и вътрешната стена. Външната стена може да бъде кръгла, заоблена, леко изпъкнала ("европейска") или права. От вътрешната страна стената най-често е права, но може да бъде вдлъбната (икономичен вариант) или огъната (удобно прилягаща).

Стволът е долната част на мъжките и дамски златни пръстени, но върхът е акцентът, който определя визията и излъчването на самото изделие. Върхът се изработва по няколко начина. Той може да има каст – рамка за скъпоценен камък или метален декоративен елемент, кант или прикрепен елемент. Тези компоненти са запоени или изляти към ръба на ствола.

Елементи на върха на пръстена

Пръстените дължат в голяма степен своята визия и въздействие на горната си част – върха. Както вече уточнихме, върхът може да е оформен чрез допълнително запоени и отляти детайли или чрез оформяне на материала в горната му част, така че да се получи безшевна връзка между ствола и декоративния акцент на бижуто.

Най-разпространеният елемент, особено при годежните златни дамски пръстени, е отливката. Това е мястото, в което се фиксира камъкът – неговата рамка. От нея се определя какъв ще бъде стилът и дизайнът на самото бижу. Рамката се изработва според формата и големината на камъка. Добре изработената отливка е в състояние да подчертае красотата на кристала, както и да скрие някои негови дефекти.

Рамката за централния камък може да бъде изработена в различни варианти: метални лапи, държащи камъка, глуха отливка (метална чаша, в която е поставена непрозрачна вложка), глуха отливка с проходно дъно за прозрачни камъни и т.н. Рамката не само държи вложката (камъка), но и я предпазва от нараняване. Същевременно можете да видите диамант или рубин в цялата му прелест.

В най-горната част на класическите дамски златни пръстени има друг важен детайл, наречен „дигел” или контурен ръб. Това е свързващият елемент, чрез който отливката (короната) се прикрепя към ствола. Той копира контурите на отливката и не излиза извън нейните предели. Този детайл може да изпълнява изцяло техническа функция, а също и да бъде декоративен елемент на пръстена.

Като форма би могъл да бъде висок, нисък, прав или коничен. Ако на дъното на контурния ръб има изпъкналост, тогава той се нарича дигел. По протежение на ствола, в горната му част, е възможно да има допълнителна декорация. Нейната форма и характеристики зависят от въображението на дизайнера. Оверлейът може да бъде гладък, изсечен, филигранен, с шарка, с вложки - малки камъчета.

Камъните – декоративен детайл, който не губи своята актуалност

Съществуват дамски златни пръстени без камъни, и те са добре представени в нашата колекция, но изделията, които са декорирани с разноцветни минерали, са много по-ефектни и изискани. За да можем да ви предложим достъпна цена за изделия с оригинален дизайн и отлично качество, нашата компания използва безупречни полускъпоценни камъни и кристали от Swarovski.

Каква стойност дават камъните на пръстените? Нека разгледаме и този аспект на златните ювелирни изделия. На първо място, немислимо е да си помислим за годежен дамски златен пръстен без камък. Все пак от вида, големината и формата на камъка се определя колко силно мъжът иска любимата му да стане негова законна съпруга.

Всички видове минерали, участващи като декорация в дизайна на пръстените, се наричат вложки. Те не се намират само на върха на пръстена – могат да бъдат разположени върху всичките му основни части. Често можем да видим бижу с централен камък и няколко спомагателни вложки, чиято задача е да подчертаят блясъка на централния елемент.

Вложките могат да бъдат:

 • Прозрачни камъни, например диаманти, рубини, изумруди, сапфири, топази;
 • Непрозрачни камъни - опали, перли, седеф;
 • Камеи и Геми – рязани камъни.

Обикновено, когато се работи със скъп, висококаратов кристал, първо се избира камъкът, а след това се изработва рамката за него, така че да могат да се подчертаят всичките му предимства. Колекцията ни от златни пръстени с камъни е живото доказателство, че едно бижу трябва да се изработи с много любов и старание, за да се превърне в прекрасен подарък, мил жест или скъпоценна семейна реликва.

Бялото злато – защо е толкова силно застъпено в каталога ни?

Все повече мъже и жени предпочитат да носят бижута от белия вариант на златото. Мъжете го предпочитат, защото не е толкова бляскав, колкото класическата жълта сплав, а дамите – заради оригиналната му визия. Използваното за изработката на пръстен бяло злато е по-евтино от платината, а същевременно камъните изглеждат по-чисти и ярки в неговата компания.

При изработката на златните бижута в бял вариант се използва специална сплав от няколко метала, например никел или сребро ще бъдат добавени към златото. Това означава, че изработеният от бяло злато пръстен 18 карата ще съдържа 75% злато и 25% други метали. Това е така, защото естественото бяло злато не съществува в природата. Само след добавяне на друг метал то може да побелее.

Освен това е необходима сплав от допълнителни метали, за да се повиши здравината на пръстена. Готовите изделия обикновено са родирани отгоре. Това прави цвета им още по-бял и още по-блестящ. За съжаление, родиевото покритие трябва да се обновява периодично, но родирането не е скъпа процедура.

Кои хора предпочитат белия вариант на златото?

Пръстените от бялата златна сплав се предлагат на умерени цени, което ги прави желани от широк кръг потребители. Изделията от платина и жълто злато са обикновено по-скъпи, като отново подчертаваме, че не всички хора харесват накити в класически жълт цвят. Атрактивната визия на белите бижута ги прави изключително популярни.

В последните години се увеличи броят на влюбените двойки, които избират пръстени от бяло злато за своята сватба и годеж. Освен, че са изключително стилни, бижутата в този цвят са и доста универсални. Те се комбинират добре както с ежедневни, така и с официални тоалети. Пръстенът от такъв вид може да бъде акцент на един авангарден тоалет.

В голяма част от нашите дамски пръстени от бяло злато е инкрустиран полускъпоценен камък, който се откроява чудесно на белия металически фон. Белият цвят на метала е по-неутрален и за разлика от жълтия или розовия вариант на златните сплави, няма свойството да привлича цялото внимание върху себе си. Камъните са суетна декорация – те обичат добрата компания, но искат светлините на прожекторите да бъдат насочени единствено върху тях.

Технология на изработка – от скицата до шедьовъра

На пръв поглед изглежда, че пръстенът е най-простият тип бижу, кръгче метал, в който си пъхваш пръста. В действителност обаче изработката на пръстен е изключително фина процедура, съставена от множество етапи. Създаването на красив накит отнема повече от един ден, като процесът на изработка се състои от поне 10 ключови етапа. Всеки етап изисква големи теоретични и практически познания и опит от майстора.

За изработката на качествен накит е от значение всеки детайл. Само така може да се получи готов продукт, който е не просто съвършен външно, но също така износоустойчив и удобен за носене. Кои са ключовите етапи, съставящи процеса по създаване на златен пръстен с разумна цена? Кои бижутерски технологии се използват? Ще разгледаме в следващите редове.

Относно производствените технологии, към настоящия момент се прилагат четири от тях: отливане, тръбо-рязане, запояване, щамповка. Отливането се използва при изработка на цялата гама бижута – обеци, гривни, висулки. Този метод позволява да се създадат метални украшения с различна степен на сложност с висока прецизност във всеки детайл.

Етапи на производство:

Първият етап при създаването на всеки продукт е раждането на идеята. С тази задача се занимават опитни дизайнери, които са повече творци, отколкото технолози. Те са тези, които създават модела/визията на пръстена, като фантазията им е често ограничена от възможностите за реализация на техните идеи.

След като дизайнерът изработи скица на изделието, се преминава към неговото моделиране или създаване на восъчен калъп, в който да се излее разтопеният благороден метал. Днес все повече бижутерски ателиета използват най-новите технологии за 3D моделиране, което гарантира оригиналността и качеството на готовите златни пръстени, които ви предлагаме и онлайн.

Подготвителната работа включва преди всичко съгласуването на вида и формата на пръстена, външния му декор и евентуалната инкрустация. Майсторът-бижутер решава дали да поеме поръчката, като я оценява от гледна точка на технологичната приложимост. С помощта на модерна технология за компютърно проектиране (CAD) можете да видите как ще изглежда пръстенът още преди да е готов.

За да може крайният продукт да отговори на всички очаквания, клиентът, дизайнерът и бижутерът-технолог трябва съвместно да решат редица важни задачи: как да изглежда пръстенът, колко удобен и надежден при носене ще бъде, възможни рискове, на база характеристиките на декорацията, избор на производствена технология и т.н.

Който и метод на моделиране да е използван, следва етап на физическо производство, който включва високопрецизно отливане на златото и ръчна обработка на всеки детайл. Нашите майстори създават висококачествени безшевни златни пръстени с изгодни цени и удобно прилягане. Всички камъни в продуктите са закрепени ръчно, което гарантира тяхното сигурно фиксиране.

Технологията на безшевно валцуване се използва от десетилетия. Алтернативна съвременна технология е „рязане на тръба“, което включва производството на златна заготовка за тръбата с размера на бъдещия пръстен. Тръбата се нарязва на отделни халки, които бижутерът матира, полира и декорира с инкрустация.

За изработка на златни пръстени за жени могат да се използват сплави от чисто злато или лигатури (неблагородни добавки), които влияят на цвета и чистотата на метала. Например, медта придава червеникав оттенък на златото, мед + сребро придава жълт нюанс, а паладият + платината правят златото бяло.

Обикновено сплавите се добавят в равни пропорции. Когато се разтопят, те се смесват старателно и се изсипват в заготовки, запълвайки всички празнини на матрицата. Това е много важен етап от работата, тъй като бижутерът трябва да постигне пълна хомогенност на сплавта. След запълването остава единствено да се изчака формата с разтопения метал да се охлади и втвърди.

Под напора на водата отливката се отделя от калъпа, а металните стружки се изрязват с помощта на ножица-секач. След отделянето на всяка отливка с резачка за тел, започва следващият етап, където са необходими знанията и уменията на монтажника.

От качеството на неговата работа ще зависи колко дълго бижуто ще запази своята здравина и привлекателен външен вид. Монтажникът свързва всички детайли на пръстена в едно цяло, ако е необходимо, коригира размерите и придава на изделието търговски вид. В случай на лоша, некачествена работа на монтажника, пръстенът може лесно да се разцепи.

Финалният етап от производството на красиви и нежни златни пръстени, неслучайно е наречен „създаване на красота”. За да имат пръстените ни представителен външен вид, който да очарова купувача, те трябва да бъдат шлифовани и полирани. Шлифовката и полировката не са една и съща процедура.

При първата операция се премахват грубите следи от първичната обработка и се изравнява текстурата на пръстена. След това идва времето за финално полиране: продуктът получава красив гланцов блясък, който може да се изгуби при постоянно носене. Връщането на блясъка на захабени евтини дамски златни пръстени може да се направи във всяко златарско ателие.

Имайте предвид, че готовият златен пръстен тип халка няма да бъде признат за такъв, ако не носи щампата на съответния държавен орган, отговорен за сертфицирането на продуктите от благородни метали. Металът и съответствието му с декларираната проба се анализира с помощта на специални реактиви. След това от вътрешната страна на аксесоара се поставя печат за потвърждение.

Защо да поръчате халките си при нас?

Създаването на семейство е много отговорен момент, но не по-малко отговорен е изборът на брачни халки. Повечето семейни хора ги носят постоянно през целия си живот, затова е важно халките не само да изглеждат добре, но и да имат оптимална механична якост. Качеството на изделието е предпоставка да носите халката си с гордост и без периодични ремонти.

Ние ще ви предложим разнообразие от класически и модерни дизайни на брачна халка, като също можем да реализираме и ваши идеи – изцяло или частично. За да се уверите в креативността на дизайнерския ни екип, е нужно само да направите бърз преглед на вече реализираните ни дизайни.

Цените ни са повече от атрактивни. Ако си търсите оригинални и превъзходни брачни халки на достъпна цена, в нашия онлайн магазин ще намерите множество изгодни варианти. Халките ни се изработват от класическо жълто и от бяло злато, но също могат да се намерят и комбинации от двата вида сплави.

Много влюбени хора станаха семейства с участието на изработени от компанията ни златни брачни халки. Гордеем се с факта, че нашата дейност е свързана със сключването на един от най-важните в социалното общество съюзи. Пръстените на Бижутерия Паладиум се изработват съобразно най-високите стандарти в бижутерското изкуство.

Всяко изделие се предоставя на купувача заедно със сертификат за произход и качество. При нужда, можем да извършим допълнителни корекции и ремонти на закупените от сайта ни бижута.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ