Защо потъмнява среброто?

Защо потъмнява среброто?


Сребърните бижута си остават все така търсени, независимо от сезона и модните тенденции. Те са подходящи както за ежедневието, така и за официални поводи, а в същото време цената им е много достъпна. Среброто има само един недостатък – с времето променя цвета си. Започва да жълтее или да тъмнее. Проблемът не е фатален. Той може да се избегне, а също и лесно да се реши – у дома или в бижутерско ателие.

Защо потъмнява среброто?

Хората имат различни обяснения за този феномен. Суеверните си обясняват тъмните петна по сребърните бижута с магии и лоши очи, а някои се уповават на медицината, отдавайки дефекта на заболяване. Най-трезвомислещите знаят, че се касае за химична реакция, която възниква при контакт на среброто с кожата.

Кое обяснение ще приеме за вярно, всеки избира сам. Решихме да разгледаме по-подробно защо среброто потъмнява върху човешкото тяло и да обърнем внимание на популярните причини за появата на патина върху сребърни предмети. Уточняваме, че налепите се появяват не само върху бижута, но и върху прибори за хранене и интериорни аксесоари. Тоест, причина за потъмняването не е единствено взаимодействието между метала и човека.

Как тялото въздейства на сребърната сплав: основни причини за потъмняването

Има няколко много реални причини, поради които среброто може да се покрие с черен налеп при контакт с тялото. Това може да се дължи както на външни фактори, така и на вътрешни. Неприятният сивкаво-черен оттенък върху сребърните бижута се получава главно поради високата влажност на околната среда.

Затова не се препоръчва носенето на сребро в сауни или в басейни. Също така въздухът може да причини почерняване на сребърни обеци, пръстени или верижки. Това важи особено за метрополисите. В големите градове въздухът е по-замърсен вследствие на изгорели газове и индустриални емисии. Всичко това води до корозия на метала и образуване на патина с годините. Това са най-общо външните фактори, които влияят негативно на цвета на белия благороден метал.

Съществуват обаче и вътрешни фактори, на които е редно да обърнем внимание. Вътрешните фактори за почерняването на среброто са свързани със здравето и начина на живот на човека. Така например, когато спортуват, не само мъжете, но и жените отделят голямо количество пот, която при контакт с метала води до образуването на тъмна плака.

Определени здравословни проблеми също могат да спомогнат за появата на тъмно покритие върху благородния метал. Трябва да обърнете внимание на здравето си, ако сребърната верижка потъмнее много бързо. Това се дължи на факта, че при някои заболявания се увеличава изпотяването и се променя съставът на потта, от което металът, когато е в контакт с кожата, се окислява по-бързо и съответно се получава неприятно жълтеникаво-сиво покритие.

Причини, поради които сребърната верижка почернява

Сребърната верижка е популярен аксесоар, който е в постоянен контакт с кожата при носене. Следователно сребърните вериги се покриват с черно покритие доста по-бързо от другите видове бижута. Качеството на ювелирните изделия е може би един от най-важните фактори за този проблем.

Бижутата никога не се правят от чист благороден метал, а само от сплави. Физически е невъзможно да се изработят от чисто сребро, поради високата пластичност на метала. За да му се придаде форма и твърдост към среброто се добавят различни метали, най-често мед. Ако в състава на сплавта има твърде много мед, тогава изделието ще почернее много бързо и едва ли ще бъде възможно да се върне първоначалният му блясък.

Ето защо е важно да обърнете внимание на пробата на бижуто и да изберете само най-добрите проби за синджири, обеци или пръстени - 925 или 960. Бижутата от класическа стърлингова сплав проба 925 са най-разпространените. Те не потъмняват толкова бързо, а ако се случи, патината може да се отстрани лесно дори с домашни средства.

Промени в здравословното състояние: на какво да обърнете внимание?

Поради факта, че сребърните накити са в пряк контакт с човешката кожа, не можем да пренебрегнем факта, че организмът ни въздейства по някакъв начин на състоянието на метала. Понякога причина за почерняването на качествено сребро са определени заболявания, например:

  • Хормонални нарушения. Хормоналният дисбаланс влияе преди всичко на интензитета на изпотяване, затова, ако накитите ви потъмнеят, обърнете внимание на ендокринната си система. Държим също да подчертаем, че хормоналният фон при жените се променя и по време на бременност, така че промяната в цвета на накитите от сребро може да е индикация в тази посока;
  • Смущения в работата на бъбреците, черния дроб, жлъчния мехур. Ако има някакви отклонения в работата на тези органи, това се отразява на целия организъм. Променя се pH на лимфата и кръвта, които имат своето външно изражение – кожата.

Здравето е най-голямото ни богатство, затова всяка промяна в състоянието и цвета на сребърните ви бижута трябва да ви подтикне да посетите лекуващия ви лекар. Преди това, разбира се, следва да се изключат въздействието на околната среда и качеството на изделията – най-вече чистотата на сребърната сплав.


Въпрос на лично отношение

Съществува една неотменна закономерност: вашето отношение се материализира върху сребърното бижу. Неправилно носене и съхранение – всичко това може да подейства като катализатор на процесите на окисление. Ако отивате да плувате в морето, в басейн или река, по-добре оставете аксесоарите у дома или поне ги свалете непосредствено преди да влезете във водата.

Високите температури, влажната среда и дори примесите от хлор и други продукти в басейните ще се отразят негативно на металния блясък на среброто. Замърсяването на въздуха също влияе върху това колко бързо среброто ще почернява. Колкото по-мръсна е средата, толкова по-бърз е процесът по окисляване и обратно.

За съжаление това са естествени процеси, които не можем да предотвратим по никакъв начин. Но ако правилно се грижим за среброто, почистваме го навреме и го съхраняваме правилно, бихме могли да запазим блестящия му вид в продължение на много години.

Ако все пак Вашите бижута са потъмняли, може да използвате специално разработен препарат за почистване на сребро, който почиства сребърните бижута до съвършенство.


Не пропускайте да разгледате тези бижута: