• Сребърен медальон 7202 Розетата от Плиска

Сребърен медальон 7202 Розетата от Плиска

Наличност:
В наличност
Модел:
7202
Цена
80.90лв.

Описание

Розетата от Плиска е средновековен български бронзов артефакт, намерен в старата столица Плиска през 1961 година. Датирана е в периода VII–IX век, a диаметърът ѝ е 38 mm. Розетата представлява медальон, изобразяващ седемлъчева звезда с изсечени на всеки лъч по два прабългарски рунически знака и халкичка за окачване. На гърба на медальона е изсечен прабългарският езически знак IYI, който, според Рашо Рашев продължава за около век да се използва и след християнизирането на българите като символ, равностоен на кръста.

Размер: 30 мм

Тегло: 6,30 гр

Медальонът Розетата от Плиска сребро е един от най-ярките ни екземпляри. С масивна структура и изключително оригинална визия, той е отличен подарък за жени, които не се страхуват да експериментират с външния си вид. Това стилно и нестандартно бижу може да бъде вашият начин да изненадате приятно любимата жена на Свети Валентин, 8-ми март и всеки друг личен празник.

Накарайте хората да се интересуват

Сребърният медальон Розетата от Плиска няма как да остане незабелязан от околните. И докато всички отдавна сме свикнали с възможните вариации от форми при медальоните, тук определено имаме едно нестандартно бижу. Дори за незапознатите моментално става ясно, че се касае за древен, вероятно езически знак.

Защо е добре, че бижуто ви ще заинтригува околните? Накитът отдавна не е просто лишено от смисъл украшение. Днес той има статут на средство за себеизразяване. Чрез него изразяваме своята позиция, а в случая със сребърната розета – патриотизъм. Ако сте от силно привързаните към националната си идентичност и корени хора, знакът, изобразен върху медальона би трябвало силно да ви впечатли.

Най-голямо впечатление прави формата на розетата от Плиска. Детайлът е с форма на седемлъчева звезда. Броят на лъчите има огромно значение. Според археолози и историци, седем лъчевата звезда се свързва с познанията на древните българи, които са били доста ограничени. Медальонът за тях е бил символ на седемте дни от седмицата, на седемте планети и на седем сияйни богове, застъпени в езическата религия и култура.

Представителите на научните среди у нас са обединени около теорията, че бронзовата розета е била използвана за гадаене. Когато непознат, или пък приятел, ви попита какво символизира интересният накит, можете да му отговорите, че той ви дава гадателски способности. Нашата реплика на този уникален артефакт едва ли ще ви дари със свръхестествени способности, но определено няма да ви лиши от внимание.

Уникално бижу, което можете да си позволите

Една съществена особеност на медальонът Розета от Плиска сребро е ниската му цена. Стойността на изделието е символична, в сравнение с неговата сантиментална и естетическа стойност. Държим да подчертаем, че това е една изключително точна реплика на един специален артефакт, датиращ от 8-ми – 9-ти век. Много точно са пресъздадени както формата, така и руническите символи.

Твърдо заставаме зад мнението, че розетата от Плиска се предлага на символична цена, предвид масивната структура на изделието и качеството на материала. Компанията ни изработва сребърни бижута от висококачествен благороден метал. Пробата на среброто е 925. Този показател сочи, че съдържанието на сребро в сплавта е 92.5%. Останалият процент са други метали, чиято задача е да придадат твърдост на мекия по начало материал.

Изделие, което може да се превърне в личния ви амулет

Оригиналното предназначение на накитите е било да изпълняват ролята на защита. Първите гривни и колиета са били изработвани в специфични форми, а функцията им е била да пазят онези, които ги носят от невидими зли сили. Днес, макар да знаем значително повече за заобикалящия ни свят, вярата в негативни въздействия на нематериално/физическо ниво не е напълно изкоренена.

Спокойно можете да възприемете розетата от Плиска за амулет, който ще ви предпазва от всякакви неприятности – болести, нещастия и енергийни вмешателства. Все пак учените все още не са постигнали съгласие относно значението на символите, изобразени върху лъчите на звездата. В тях може да е закодирано тайно послание от боговете. Със сигурност е вплетена силата на нашите предци.

Езическият знак „ IYI”, изобразен в центъра на медальона, е приет за символ, равностоен на християнския кръст. Това оригинално бижу е идеална алтернатива на традиционните религиозни символи, носени като бижута. Изключително подходящо е за дами, чиято религиозна принадлежност е под въпрос, както и за тези, които държат да се отличат от тълпата.

Сребърното украшение без аналог пред евтините аксесоари

Има жени, чийто стил отхвърля изцяло традиционните златни и сребърни накити. Авангардната бижутерия залага основно на неблагородни метали, поради големината на аксесоарите. Ние обаче по никакъв начин не препоръчваме носенето на бижута от сплави, съдържащи никел и олово. Розетата от Плиска е медальон, който се вписва напълно в стила на авангардната мода. Притежава автентичен старинен вид, без да крие риск за здравето на своя притежател.

Сребърната бижутерия датира от векове, като през почти цялото време се е знаело за полезните свойства на този благороден метал. Красивият сребърен медальон Розетата от Плиска е стилно изделие, вписващо се в нестандартния и дори винтидж стил на модерната жена. Срещу съвсем малка сума бихте могли да добавите и верижка, на която накитът да бъде окачен. Така подаръкът ви ще бъде завършен и абсолютно съвършен.

Вижте още:

 • 60-Дневна политика за връщане

  Ако не сте доволни от избора си, върнете продукта в оригинално състояние в рамките на 60 дни, като попълните електронната форма за връщане.

 • 60-Дневна политика за преоразмеряване

  Бижутерия Паладиум дава пълна гаранция за качеството на своите продукти и напълно безплатно ще ви съдейства с преоразмеряване на пръстен в рамките на 60 дни от получаването.

 • Материалите не предизвикват алергии

  Бижутерия Паладиум работи само с благородни метали – злато 14 карата пр.585 и сребро пр.925. Качествените метали и камъни, използвани в нашето производство, не предизвикват алергии.

 • Експресна доставка с преглед и тест

  Бижутерия Паладиум ще изработи желаното от Вас бижу в най-кратки срокове.Също така предлагаме безплатна доставка до офис на Еконт за всички поръчки над 100 лв.

 • Сертификати за автентичност

  Бижутерия Паладиум е вписана в публичния регистър на Министерство на Финансите като фирма по добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях. Нашите бижутата се маркират в НАП с държавен щемпел с предвидените в закона маркировки,   веднага след като ги произведем, което е гаранция за техния произход и автентичност. Продуктите в този сайт не са преработени употребявани бижута и отговарят на всички законови изисквания.. Всяка поръчка е със сертификат и придружена от съответния фискален документ.

 • Дългогодишен опит

  Въпреки успехите, ние не се главозамайваме и нашата основна цел остава не търговията, а дизайнът и производството на красиви, качествени и стилни бижута, защото това е, което ние можем най-добре. Именно тази наша силна страна откриха много от най-известните магазини за бижута в Европа и днес ние произвеждаме за редица именити марки. Нашите бижута са гаранция за качествена и добра инвестиция.

 • Висококачествено обслужване

  Екипът на Бижутерия Паладиум с удоволствие ще ви помогне в избора на бижу. Всяко едно бижу се изработва ръчно с много старание и любов  и е само по себе си уникално. Нашите отлично подготвени майстори-бижутери работят за създаването на Вашето мечтано бижу.

 • Директно от източника

  Фирма “Паладиум” е основана в Пловдив през 1991 год. от майстор моделиер Иван Вангов. Инспириран от идеята да предложи на клиентите си бижута с уникален дизайн, стил и качество. Ние сме производители и цените ни често са по-ниски дори и от цените на подобни продукти от неблагородни метали. Бижутата, произведени от фирма Паладиум са модерни, съобразени с всички последни модни тенденции.

Може да харесате и: