• Гривна с червен конец и сребърен елемент Ръката На Фатима В21

Гривна с червен конец и сребърен елемент Ръката На Фатима В21

Наличност:
В наличност
Модел:
B21_srebro
Цена
25.90лв.

Описание

Ръката на Фатима

Тя изобразява пет пръста (от ръка) трите събрани а палеца и кутрето са разтворени на страни. Изображението и се зачита при еврейския и арабския свят.

Ислямския свят нарича Ръката на Фатима – Захра (дъщерята на Мохамед), а мита за ръката на Фатима идва от тук: Фатима разбърквала яденето на огъня, когато, съпругът й Али влязъл в къщата. Тя се изплашила изпуснала дървената лъжица и започнала да бърка храната с ръка без да обръща внимание на болката, която си причинява, от тогава ръката е символ на: търпение и вяра.

Червеният конец при жените трябва да се връзва на лявата ръка, тъй като тази страна символизира женското начало, а при мъжете на дясната, тъй като се възприема като символ на мъжествеността. Последователите на кабала казват, че червеният конец трябва да се връзва на лявата ръка, защото злото атакува винаги от ляво.

Има куп причини да изберете нетрадиционната гривна с ръката на Фатима. Този продукт е преди всичко мощен амулет, носещ в себе си скрита и явна символика. Ролята му на стилно бижу също не бива да бъде подценявана. Едно е сигурно, накитът ви ще се забелязва от околните и ще поражда множество въпроси. Един чудесен начин да привлечете вниманието на околните към себе си, обвивайки се в мистерия.

Хамсата – символ, произхождащ от Близкия Изток

Хамса (на арабски خمسة, от иврит חמסה: петорка) е близкоизточен защитен амулет във формата на отворена длан с пет пръста. Мюсюлманите наричат ​​този символ „ръката на Фатима”, а евреите заменят името с това на Мириам. По правило хамсата е симетрична, с палци от двете страни - не копира анатомичната форма на дланта. Мюсюлманската хамса съдържа изображението на око, а еврейската - звездата на Давид или буквата „Хе”.

Археологическите данни сочат, че обърнатата надолу хамса е била използвана в качеството на амулет в региона още преди да е била използвана от привърженици на монотеистичните религии. Универсален знак за защита - изображението на отворена дясна длан може да се види дори в месопотамските амулети „Ръката на Инана” ( Ищар), амулета на Мано Пантеа, мудрата на Буда - Дхармачакра мудра и др.

Други символи на божествена защита, базирани на образа на ръка, включват Венера (или Афродита) и Мария, които са били използвани за закрила на жените от лоши очи, за повишаване на плодовитостта, по време на кърмене, както и за осигуряване на здрава бременност и укрепване слабото тяло.

Извън региона на Близкия изток Амулетът ръката на Фатима гривна се среща и в Индия, където в джайнизма тя е символ за ненасилие. В исляма петте пръста на човешката ръка се свързват със семейството на пророка Мохамед: Пророк Мохамед, Фатима Захра, Имам Али, Имам Хюсеин, Имам Хасан. Амулетът символизира и петте стълба на исляма: вяра, пост, хадж, молитва, благотворителност.

Второто име на талисмана  е свързано с легендата за дъщерята на пророка Мохамед - Фатима, която започва да разбърква вряща халва с дланта си, след като разбира, че съпругът й Али е довел нова жена в къщата. Тази легенда не отговаря на историческите факти, тъй като Али се жени за други жени едва след смъртта на първата си съпруга.

Пътят на хамсата в еврейската култура и нейната популярност, особено в еврейските общности Сефарди и Мизрахим, може да бъде проследен до използването й в исляма. Хамса е приета и използвана от евреи, живеещи в ислямския свят. В юдаизма е известна още с наименованието „Яд ха-хамеш“  или „Ръката на Мириам“ - сестра на Мойсей и Аарон.

В юдаизма петопръстието се свързва с петте книги на Тората. То се използва като защитен амулет срещу лошо око. Може да се види на входа на къщи, в коли, под формата на ключодържатели, а в бижутерията – във вид на гривни и медальони.

Конецът в червено – защита срещу урочасване

Червеният конец, завързан на ръката се среща в много култури, но най-силно застъпен е в древно юдейското учение Кабала. Навсякъде по света се използва като средство, защитаващо от лоши очи. У нас също се вярва, че някои хора отнемат част от енергията на по-уязвимите само с поглед. Конецът, завързан на дясната или лявата ръка не позволява това да се случи.

Гривната с червен конец и сребърен елемент Ръката на Фатима е с ниска цена, което е сериозен стимул да я поръчате още сега. Тя представлява двойна защита срещу негативни вмешателства, болести и нещастия. Освен това е изключително стилно бижу, което ще се впише отлично в ежедневната ви визия.

Можете да подарите този красив и изпълнен със символика накит на някого, когото обичате. Имате също всички основания да закупите амулета за себе си, защото ако сами не се погрижим за своето благополучие, не можем да очакваме, че някой друг ще го направи вместо нас.

Декоративният елемент е изработен от сребро проба 925 и украсен с множество циркони.

Вижте още:

 • 60-Дневна политика за връщане

  Ако не сте доволни от избора си, върнете продукта в оригинално състояние в рамките на 60 дни, като попълните електронната форма за връщане.

 • 60-Дневна политика за преоразмеряване

  Бижутерия Паладиум дава пълна гаранция за качеството на своите продукти и напълно безплатно ще ви съдейства с преоразмеряване на пръстен в рамките на 60 дни от получаването.

 • Материалите не предизвикват алергии

  Бижутерия Паладиум работи само с благородни метали – злато 14 карата пр.585 и сребро пр.925. Качествените метали и камъни, използвани в нашето производство, не предизвикват алергии.

 • Експресна доставка с преглед и тест

  Бижутерия Паладиум ще изработи желаното от Вас бижу в най-кратки срокове.Също така предлагаме безплатна доставка до офис на Еконт за всички поръчки над 100 лв.

 • Сертификати за автентичност

  Бижутерия Паладиум е вписана в публичния регистър на Министерство на Финансите като фирма по добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях. Нашите бижутата се маркират в НАП с държавен щемпел с предвидените в закона маркировки,   веднага след като ги произведем, което е гаранция за техния произход и автентичност. Продуктите в този сайт не са преработени употребявани бижута и отговарят на всички законови изисквания.. Всяка поръчка е със сертификат и придружена от съответния фискален документ.

 • Дългогодишен опит

  Въпреки успехите, ние не се главозамайваме и нашата основна цел остава не търговията, а дизайнът и производството на красиви, качествени и стилни бижута, защото това е, което ние можем най-добре. Именно тази наша силна страна откриха много от най-известните магазини за бижута в Европа и днес ние произвеждаме за редица именити марки. Нашите бижута са гаранция за качествена и добра инвестиция.

 • Висококачествено обслужване

  Екипът на Бижутерия Паладиум с удоволствие ще ви помогне в избора на бижу. Всяко едно бижу се изработва ръчно с много старание и любов  и е само по себе си уникално. Нашите отлично подготвени майстори-бижутери работят за създаването на Вашето мечтано бижу.

 • Директно от източника

  Фирма “Паладиум” е основана в Пловдив през 1991 год. от майстор моделиер Иван Вангов. Инспириран от идеята да предложи на клиентите си бижута с уникален дизайн, стил и качество. Ние сме производители и цените ни често са по-ниски дори и от цените на подобни продукти от неблагородни метали. Бижутата, произведени от фирма Паладиум са модерни, съобразени с всички последни модни тенденции.

Може да харесате и: