Гривни с червен конец

 • Цена
  лв. - лв.
 • Тип
  0
  0
  0
  0
  0
  0
 • Подходящо за
  0
  0
  0
  0
  0
  0
 • Материал
  0
  0
  0
 • Събития
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0

Традицията да се носи червен конец на ръката се е появила преди много време. Много култури вярват, че той носи положителна енергия на човек, която го защитава от лоши неща. Може да си купите една от нашите гривни с червен конец, които не само носят характерната символика, но и изглеждат много добре.

В миналото той е връзван на красивите, нежните и уязвимите, за да ги предпазва. Това могат да са родилки, булки, бебета, красиви девойки или по-възрастни хора. От червена нишка имат нужда и тези, които са успешни и щастливи, защото това предизвиква много завист.

Връзваме такъв червен конец на близките си, за да не ги застигат болести, за да се прогонват злите сили и да се противодейства на магии и лоши помисли. Има вярвания, че този амулет предпазва от лицемерие. Трябва да се носи от хора, които са преживели голямо нещастие, за да не се урочасат несъзнателно.

Свързван е с доброто здраве, защото руменият човек е здрав човек. Символизира живота и кръвта, която тече във вените. Символизира силата и енергията, която всички имаме.

Има поверия, че червеният конец се бори с безпаричието. Скъсаните джобове трябва да се зашиват с него, за да не останат празни.

На коя ръка да вържем гривна с червен конец?

Едно от вярванията гласи,че на жените трябва да се слага на лявата ръка, защото тази страна е символ на женското начало. При мъжете на дясната, защото е символ на мъжествеността.

Друго вярване определя на коя ръка да го носим, според това, от което искаме да ни предпази. На лявата ръка конецът ни пази от лоши очи и зли магии, а на дясната ни пази от нашето собствено неблагоразумие.

Последователите на кабала вярват, че злото атакува винаги от ляво, заради което червеният конец трябва да е вързан от тази страна.

Точно кабала разглежда най-дълбоко силата, която се крие в нишките.

Според тази философия, червеният конец е енергиен канал, който влияе върху човешката съдба. Последователите му завързват конеца на седем възела. Това е броят на божествата, които ще предпазват собственика.

При нас от бижутерия Palladium ще намерите колекция от гривни с червен конец, който е комбиниран с различни сребърни или златни елементи за допълнителна символика. Може да бъде четирилистна детелина, кръстче, подкова или нещо друго, което да ви носи допълнително късмет. Имаме и гривна с червен конец със златно краче, на което по желание може да гравираме с текст по Ваш избор.

Какво значи, ако гривната се скъса?

Това значи, че някой ви е урочасал и гривната е поела негативната енергия. Със скъсването човекът се разделя със злото.

Защо на Игнажден връзваме червени конци на всички в къщата?

Това е стар обичай, характерен за България. На 20-ти декември на всеки в домакинството трябва да се върже червен конец, който да го предпазва от „нечистите дни“. Това е периодът от Игнажден до Йордановден.

Даден с добра помисъл, това е важен подарък, а не просто жест. Вържете червено конче на близките си хора, това ще ви свърже на много дълбоко ниво.

Изключително богата колекция от гривни с червен конец представя тази категория на фирмения ни онлайн магазин. Знаем, че такива изделия се предлагат на доста места, включително по сергии, разположени на пазари и по тротоарите на оживените булеварди. Нашите са различни. Те изпъкват с уникалните си дизайни, с превъзходното качество на материалите и с изящната изработка. Различна е и цената. За това качество тя е просто символична.

История и традиции

През почти цялата човешка история, в болшинството страни по света конците в ярки червени багри са носени в качеството им на символ на защита, вяра, късмет, сила и някакъв вид свързаност – с човек, общност, религиозна група и т.н. И макар някои етноси и култури да имат коренно различни виждания по отношение на червената нишка, тя е преди всичко възприемана навсякъде като мощен инструмент.

Днес все още голяма част от хората разглеждат въпросния амулет като знак, че не са сами, че са обичани, подкрепяни и в безопасност. Когато някой ви подари гривна с червен конец, можете да бъдете сигурни, че той ви мисли доброто – показва готовността си да ви защити от видими и невидими опасности.

Какво означава амулетът за човека, който го носи? На първо място той ви помага да останете позитивни в трудни и тъжни моменти. Макар все по-малка част от модерното общество да вярва в лоши очи и злонамерени сили, конецът с ален цвят си остава мощен инструмент срещу неприятности. Той помага на носещия го да живее съзнателно и да контролира потока на мислите си, насочвайки го в положителна посока.

И преди да изберете начини, по които бихте могли да носите и използвате красивите ни гривнички с червен конец, нека обърнем малко повече внимание на техния произход и история. Днес дневните култури и традиции се използват масово за комерсиални цели, но за нас, екипът на Паладиум, основна цел е да се придържаме към автентичността на нашите продукти.

У нас масово се смята, че червените конци, носени на ръката, са чисто български или поне славянски традиционен символ. Истината е, че такъв ритуал в древността са имали много общества. Конецът в ален цвят присъства в множество култури - индуизъм, будизъм, християнство, кабала и в древнокитайския епос.

В наши дни е модно да се носят златни гривни с червен конец, като златният елемент би могъл да бъде и гравиран по желание на човека, който купува гривната за подарък. В индуизма и в други източни общества обаче, металните атрибути не са присъствали. Носили са се също жълти и бели връвчици при много обреди и религиозни тържества. Символизират добрата карма и закрила от божествата, както и специална връзка между двама души.

Кабала е мистичната форма на юдаизма. В древноеврейските текстове Рахел, майката на Йосиф, години наред се опитвала да зачене без успех. Смятало се, че е безплодна, докато накрая родила Йосиф. Тя умира по време на раждането с втория си син Бениамин. Нейният основен приоритет бил да запази децата в безопасност и да бъдат те защитени от злото, заради което тя е почитана като образ на Светата майка.

В нейна чест е възникнал ритуал за увиване на червена връв около гробницата й седем пъти, която да се слее с енергията на защита и късмет. Впоследствие конецът се нарязва по дължина, паренца от него се завързват на лявата китка на всеки от присъстващите, докато се чете молитва за защита.

Смята се, че гривната има силата да прогони злото. Понеже не всеки има достъп до гробницата на Рахел, за да увие червената нишка около нея седем пъти, вместо това тя се навива около ръката 7 пъти, докато се повтаря съответната Кабала молитва.

В историята на тибетския будизъм Ваджраяна, връзването на шнур около китката е често срещана практика по време на церемониите. Връвта обикновено се благославя от Лама (будистки лидер) и се дава на ученици и практикуващи, за да представят научените уроци и да отбележат повода за полагане на будистки обети.

 Традиционно Лама благославя конеца, а после завързва възел и го пропива с мантра. Подобно на други традиции, се вярва, че червените връвчици носят късмет и предлагат защита. Те също така служат за постоянно напомняне за дадените обети. Будистките монаси носят съвсем различни атрибути от нашите златни гривни с конци.

В християнската доктрина „Алена нишка“, увита около ръката на две библейски фигури - Фарез и Зара, се появява в Битие 38 на Библията. Твърди се, че в историята, в която този амулет се появява, нишката символизира изкуплението. Неслучайно голяма част от присъстващите в каталога ни златни гривни с конец имат за орнамент символът на християнството – кръстът. Те са чудесен подарък за кръщене.

В древната китайска легенда Червената нишка на съдбата символизира невидима връзка, свързваща всички, чийто живот ще се преплита с този на останалите. Нишката се управлява от китайския бог на брака Юе Лао, който е най-често свързан с връзката между двама души, на които е орисано да се оженят. И днес златна гривна с конец се носи ритуално от булката в деня на нейната сватба.

Децата почти винаги и навсякъде по света биват дарявани със златни гривнички с червен конец. Е, златният орнамент навлиза в масова употреба на доста по-късен етап, когато финансовото състояние на масата се е подобрило дотолкова, че да може елементът да бъде закупен/изработен по поръчка. Днес едва ли ще срещнете малко дете, което не носи амулета на ръчичката си.

Модерен прочит на класическата традиция

Понеже традицията произхожда от много култури, с времето тя е била променяна и модифицирана, така че да отговаря на съвременните порядки. Ако се огледате по-внимателно, ще установите, че всички носят своите гривни с червен конец и злато по различен начин и нерядко тези начини си противоречат.

Ние смятаме, че носенето на гривна с червен конец и злато не е празно труфене, а ритуал, към който следва да се отнасяме сериозно.Затова ще се опитаме да ви запознаем от части с порядките при използването на това украшение – защитник. Как да носите амулета си? Има различни теории за носенето на всяка от двете ръце, но няма да сгрешите, ако го носите конеца винаги на лявата си ръка.

Според Кабала лявата е приемащата страна на тялото, а освен това е страната, от която се намира сърцето. Няма значение дали сте мъж, жена, дете, омъжени, мома, ерген – лявото е винаги правилната посока. В случай че смятате да подарите такова бижу, внимавайте със символите. Религиозните символи са уместни, само когато сте сигурни, че получателят изповядва дадена религия.

Вярва се, че отрязването на конеца носи лош късмет. Популярната идея е, че конецът се носи, докато се скъса и падне от само себе си. Ако сте следвали ритуала, и поставяйки гривната, сте отправили пожелание, скъсването на връвчицата би трябвало да означава, че желанието ви вече е изпълнено или е на път да бъде изпълнено скоро.

Здравето винаги е било основна цел и приоритет на хората, затова за здраве обикновено се подаряват сребърни гривни с червен конец. Среброто притежава изключителни, полезни за здравето свойства. То има противовъзпалително действие, а някои хора твърдят, че лекува не само зоната, до която се докосва, но и вътрешните органи.

Планирайки да поднесете такова украшение някому с намерението да му пожелаете крепко здраве, обезателно изберете червен конец със сребро. Сребърният декоративен детайл обикновено подлежи на гравиране. Можем да добавим по ваше желание име, инициали и друг специален символ за специалния човек.

Притежанието на сребърна гривна с червен конец е привилегия, но и отговорност. Желателно е да я поддържате в добро състояние, за да продължава да изпълнява функцията си на бижу. Амулетът е нещо, на което повечето хора все още държат, включително отричащите всички суеверия.

Конците, използвани за изработка на изделията ни, представляват здрави синтетични нишки, уплетени в здрава връв, неподатлива на късане и разтягане. Можете спокойно да се къпете и миете, без да сваляте любимата си гривна с червен конец и сребро. Тук и вероятността гривната да се скъса от само себе си е минимална, затова не отдавайте голямо значение на ритуала – желанията ви със сигурност ще се сбъднат.

По какъв повод днес се подарява гривна червен конец злато? Този накит е толкова универсален, че дори не ви е нужен повод, за да го подарите. Стига да искате да утешите някого в труден момент или да споделите неговия празник – поднесете страхотния накит в знак на любов и признателност. Иначе, раждането на дете е идеален случай да прегледате уникалната ни колекция.

Изключително нежните ни гривни червен конец сребро са също добра идея за изписване на бебе от родилния дом. С амулета вие осигурявате нужната закрила на едно малко и беззащитно същество. Обезателно вземете една и за майката – цените ни ви позволяват да го направите. Кърмачките и родилките са също толкова крехки и трябва да се пазят от негативни енергийни въздействия.

Червената връв на ръката не е отживелица – напротив. Тя придобива все по-голяма популярност, включително сред световно известните личности. Макар всички да носим своите амулети, вярвайки в различни неща, едно е сигурно – вярваме, мислим и се надяваме единствено на добри и щастливи събития в живота си.

За изработката на цялата ни гама гривни червен конец злато, както и за сребърните, са използвани материали с отлично качество. Златото е 14-карата, проба 585, докато среброто е с чистота 925. Проба 925 показва, че съдържанието на благородния метал в сплавта е цели 92.5%. Останалите 7.5% са метали, имащи задачата да повишат твърдостта и здравината на иначе крехкия и мек метал.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ